AROMATERAPIE ENERGETICA
AROMATERAPIE ENERGETICA
Marea majoritate a civilizatiilor stravechi au privit plantele ca pe fiinte umane. Ritualurile pentru aceste persoane au constat in a intra in contact cu sufletul plantelor, animalelor, stelelor, pietrelor si metalelor. Acestia considerau ca totul detinea un camp vibrational, o aura, si aveau capacitatea de a ajuta si vindeca psihologic, emotional si spiritual.
In aceasta relatie cu natura, civilizatiile stravechi utilizau sufletul, in mod adecvat, conform nevoilor la acel moment. Doctorii din trecut erau si preoti, intelepti, vrajitoare si ghicitori. Rolul acestora era sa ajute oamenii sa-si redobandeasca echilibrul cu natura.
Arta vindecarii nu a fost teoretica, isi avea radacina in cunostinta si abilitatea de a identifica spiritul in „lucruri materiale”. Experienta vindecarii era obtinuta prin extragerea zilnica a informatiilor din pamant, plante, minerale si animale, din moment ce totul are legatura cu universul. Pamantul vibreaza pe ritmul Universului iar in microcosmul pamantului recunoastem macrocosmul Universului.
Culturile ancestrale au cautat armonie intre cer si pamant si au obtinut-o doar respectand natura si prin studiul evenimentelor climatice ale pamantului, cerului, apei si focului.
In fertilitatea pamantului, in germinatia plantelor, in maturizarea fructelor putem observa aceasta generozitate pe care viata ne-o ofera zilnic si maretia fortei sale regeneratoare. In lumea noastra rationala si carteziana am pierdut aceasta filozofie prin care putem influenta si ne putem lasa influentati de lucrurile materiale si putem modifica nivelul vibrational doar cu mintea. Priviti gradinile ingrijite de persoane cu „abilitati in gradinarit”, de fapt aceste persoane iubesc sa ingrijeasca plantele.
Nu putem invata si discuta despre aromaterapia energetica, energia sufletului plantelor, doar citind o carte. Inainte de toate, ar trebui sa multumim pamantului. Persoana care observa natura cu o privire copilaroasa, care abordeaza plantele cu inima, care le aprecieaza mirosurile fara spirit analitic sau critic si doar „le lasa sa actioneze” si „se relaxeaza”, doar acea persoana poate intelege puterea holistica a uleiurilor esentiale.
In acest moment de milostenie putem vedea si ne putem minuna de natura, putem descoperi abilitatile energetice ale uleiului esential, nivelul la care acesta lucreaza si ce punct al organismului influenteaza.
Pentru a discuta despre aromaterapie energetica, trebuie sa va intrebati urmatoarea intrebare, zilnic: „Care sunt plantele care ma ajuta sa cresc si cele care ma ajuta sa ma dezvolt in acest moment”. Adesea, numele unei plante, forma sa si rolul pe care aceasta il are in mitologie sau istorie poate fi mai precisa decat o lista de componente biochimice.
Observarea continua a florei, in ceea ce priveste comportamentul, prezenta si atitudinea acesteia, reprezinta baza cunoasterii plantelor medicinale.
Aceasta abordare are o traditie de o mie de ani in medicina Ayurvedica, acest sistem de preventie isi are origine in India si apoi s-a dezvoltat in occident, in ultimii ani. In aceasta traditie, omul este echilibrat atunci cand spiritul si trupul sunt in armonie perfecta. Plantele si pentru aromaterapie, sufletul plantelor, joaca un rol cheie.
Ayurveda, aceasta cunoastere ancestrala a vietii si sanatatii, a aprofundat informatii in ceea ce priveste aura si centrele energetice numite chakre.
Explica faptul ca chakrele sunt intr-o stransa legatura cu sistemul nostru hormonal. Glandele endocrine produc hormoni care influenteaza toate grupele chimice ale organismului nostru si, prin urmare, starea noastra psiho-emotionala.
Starea sanatatii psiho/fizice si mentale reprezinta consecinta mai multor informatii si procesele care se axeaza pe centre energetice. Intreaga noastra biografie se afla in aceste chakre care prin subconstientul nostru, o transmit catre trupul fizic si creaza obiectivele si aspiratiile noastre, drumul nostru in viata, etc.
Pentru a constientiza mecanismul bazei fizice, mintale si spirituale, este esentiala o aprofundare a acestei stiinte si a influentei pe care aceasta o are asupra sanatatii si dezvoltarii noastre.
Aromaterapia energetica imbina cunoasterea acestor chakra si a corpurilor energetice dar si activitatea asupra functiilor senzoriale, inainte de toate, simtul olfactiv si pipaitul.
Corpurile subtile corespund straturilor aurice care ne invaluie trupul fizic.
Chakrele sunt centre energetice care regleaza diverse functii ale organismului nostru si le hranesc.
Trupurile spirituale si chakrele au functii complementare: yin pentru corpurile subtile, yang pentru chakre, impreuna acestea creeaza si mentin viata.
Daca chakrele sunt deschise si radiante, acestea ofera energia necesara pentru diverse corpuri subtile si corpurile fizice, permitandu-ne sa atingem sau sa pastram o perfecta stare de sanatate.
O acumulare de ganduri negative incetineste buna functionare a unuia sau mai multor chakra. Impresia ca nu suntem iubiti, respectati si intelesi in copilarie, tristetea persoanei iubite sunt experiente care pot perturba functionarea corespunzatoare a unei Chakra si prin urmare creeaza diverse patologii care afecteaza trupul in intregime.
Daca energia circula prost in jurul unei chakra, celelalte centre, ca o consecinta, fac obiectul tulburarilor.
Imaginati-va ca intr-un sens giratoriu din oras are loc un accident la o ora de varf, blocand circulatia. Masinile nu vor mai putea circula si o coada se va extinde catre strazile invecinate. Acest incident va afecta curand si alte sensuri giratorii care, la randul lor se vor bloca pentru trafic, fara a exclude faptul ca in curand intregul oras va fi paralizat.
Chakrele sunt ca niste sensuri giratorii, acestea sunt centre energetice care regleaza diversele functii ale corpului nostru, hranindu-le.
In general vorbim despre sapte chakra principale deosebite intre ele: calitate, structura, forma, culoare si functie principala.
Corpurile subtile, constatandu-se ca valoarea acestora depinde de buna functionare a chakrelor, corespund straturilor aurice care ne inconjoara corpul fizic. In sens general avem cinci.
Corpurile subtile si chakrele functioneaza intr-o modalitate polara si complementara. Corpurile subtile sunt pasive, receptive si corespund yin-ului feminin. Chakrele sunt yang si masculine. Prin urmare, este usor de inteles faptul ca orice actiune asupra chakrelor va afecta corpurile subtile.
Daca toate chakrele sunt sanatoase, vor furniza energia necesara pentru diverse corpuri subtile prin iradiere, pastrandu-le sanatoase. Chakra inseamna „roata” in limba sanscrita, limba ancestrala a Indiei.
Chakrele lucreaza complementar. O fiinta umana nu poate straluci daca nu are toate chakrele bine deschise.
Daca toate centrele noastre energetice sunt perfect sanatoase, starea interioara se poate manifesta in timp si spatiu, dar pentru a se manifesta si in lucruri materiale, spiritul are nevoie de usi. Daca usile sunt inchise, forta vietii este blocata si vechile tipare reapar. Ne oprim si viata noastra devine problematica, ne simtim fara aparare, minimalizati si cadem in fanatism.
Deschiderea chakrelor poate fi stimulata prin parfumuri cum ar fi cele ale uleiurilor esentiale, prin sunete specifice, cum ar fi cele ale notelor muzicale sau sunete primare (mantre), culori, gusturi, de exemplu mancaruri si chiar minerale.
In aromaterapia energetica, uleiurile esentiale sunt grupate impreuna cu efecte energetice asemanatoare. De exemplu, uleiurile esentiale din radacini cum ar fi Vetiver, Galbanum sau Costus au un efect de armonizare pentru muladhara, Chakra radacina de la baza. Acestea creeaza si stabilesc senzatia de incredere. Acestea sunt de culoare rosu aprins, culoarea pamantului. Ele pot fi asociate cu sunete specifice, puncte cheie, minerale, pozitii yoga, miscari Qi gong, etc.
Chakrele sunt coordonate ierarhic, aceasta inseamna ca prima Chakra trebuie sa fie sanatoasa pentru ca cea de-a doua sa fie hranita in mod corespunzator si asa mai departe.
Prin urmare, este esential ca anterioara sa fie vindecata pentru ca urmatoarea sa poata functiona in mod adecvat.
Fiecare Chakra este dominata de un element care este asociat cu unul dintre simturile noastre. Prima Chakra este legata de un element de pamant, care este asociat cu simtul nostru olfactiv. Acesta este motivul pentru care putem transmite acest efect primar al parfumurilor uleiurilor esentiale direct sistemului nostru energetic si sufletului nostru. In schimb, gustul este legat de a doua Chakra, care intervine cand noi folosim gura pentru a gusta. Simtul tactil este legat de un element de aer. Daca asociem uleiurile esentiale cu vizualizarea culorilor sau plantelor, inglobam focul. Cugetarea cu sunete primordiale (mantre) sau cuvinte cheie (sutre) inglobeaza auzul si elementul eter/spatiu. Meditatia cu mantre sau sutre si mirositul esentelor subtile ale uleiurilor esentiale creeaza o legatura intre cer si pamant (eter).
-
CHAKRELE
In Ayurveda distingem 107 puncte energetice numite „Marma”. Al 108-lea este privit ca fiind numarul divin al transformarii care duce la pacea cosmica a transformarii. Prin urmare sunt 107 centre esentiale pe corp iar sufletul (Atma) este considerat al 108-lea. Exista o legatura intre diverse puncte care au legatura cu canalele subtiri numite „srota”. Chakrele sunt punctele principale care guverneaza acest sistem si influenteaza buna functionare a intregii retele.
Radacina chakrei este localizata in coloana vertebrala, trece prin corp si se manifesta ca o roata (chakra inseamna „roata”) peste partea principala a corpului. Prima chakra, pozitionata la nivelul perineului, priveste catre pamant pentru a-si capta energia si cele sapte chakra pozitionate in varful craniului, privesc catre cer pentru a absorbi lumina cereasca.
Aceasta prevedere ofera informatii importante in selectia uleiurilor esentiale. Prin urmare, aromaterapia energetica ia in calcul aceste informatii si va alege in mod corepunzator, utilizand diverse uleiuri esentiale pentru dureri localizate in diverse parti ale corpului, cum ar fi lombar mai degraba decat in muschiul trapez. Desi in aceste doua cazuri alegerea se va axa pe substante anti-inflamatorii si analgezice, mai intai un ulei esential cum ar fi cel de Eucalipt Citronat va alina durerea; cu toate acestea, daca alegerea este holistica, rezultatul va fi obtinut incet iar schimbarea poate avea loc atat fizic cat si emotional.
Pentru a vindeca, purifica si transforma corpurile subtile, trebuie sa intervenim prin centrele energetice ce lucreaza cu cele 5 simturi. Mai mult, Aromaterapia, care este o terapie senzuala, devine o ustensila fundamentala. Uleiurile esentiale pot furniza energia si informatiile necesare pentru a evolua catre sanatatea perfecta.
Modalitatea olfactiva
Conform Ayurveda, simtul mirosului este asociat cu elementul „Pamant” si prin urmare, trece mereu prin prima Chakra pentru a duce informatia in locul exact. Calea olfactiva este una dintre cele mai bune metode pentru a influenta functionarea chakrelor. Pe de o parte informatiile ajung direct la sistemul limbic, centrul principal de informatii al amintirilor noastre ancestrale, acolo unde toate experientele noastre sunt inregistrate. Pe de alta parte, energia specifica a fiecarui ulei esential influenteaza imediat chakrele asociate.
Modalitatea cutanata
Atingerea este asociata cu elementul „Aer” care este responsabil pentru toate miscarile fiziologice. In Ayurveda sunt 107 puncte energetice numite „Marma” iar chakrele sunt centrele principale ale acestora. Aplicarea uleiurilor esentiale pe un punct specific poate influenta, drastic, functionarea acestora si poate duce la o imbunatatire a starii de sanatate.
Masajele cu o sinergie de uleiuri esentiale specifice Chakra pun in armonie tesuturile vitale (dhatus). Modalitatea cutanata este ideala pentru transferul informatiilor prin tesuturilr vitale si mai ales in sistemul circulator, in limfa si sange, care corespunde primelor doua „Dhatus”.
Spray-uri aromatice
Spray-urile aromatice sunt alcatuite din alcool (90%) si uleiuri pure esentiale, acestea actioneaza la nivelul Aurei, purificand corpurile subtile si transmitand informatia si energia catre chakre. Acestea elimina, transforma si purifica blocajele energetice.