Despre uleiurile esentiale
“ CE SUNT ULEIURILE ESENTIALE „
Sufletul plantelor este puternic, ne sustine, ne transforma, ne hraneste si ne ajuta sa crestem. Experientele cu aromaterapie sunt numeroase, pline de satisfactii dar si incurajatoare. Este minunat sa observi evolutia. Mama Pamant ne-a oferit acest dar pretios pentru a putea integra noile dimensiuni spirituale ale prezentului si pentru a sti cum sa trecem prin perioadele de tranzitie, cu liniste si sanatate.
In acest nou curs, Lydia isi va impartasi cunostintele ritualurilor si meditatiilor cu aliatii sai, sufletul plantelor, uleiurile esentiale si apele pretioase, hidrolatii.
Cunostintele minutioase care o sa va permita sa cunoasteti cele mai frumoase si folositoare sfaturi de la clienti, prieteni si rude in asa fel incat sa-i ajutati sa se vindece si sa se dezvolte.
Stau sprijinit cu spatele de trunchiul unui copac secular, simt forta acestuia si miros aromele padurii.
Pasesc intr-un camp de levantica intre „nori violet” fara sfarsit, apare soarele iar stelele se pot observa in adierea de dimineata, notele parfumate ale levanticii ma imbie…ce emotie!
Mangai petalele unui trandafir pe care l-am plantat in gradina mea, il miros si ma las cuprins de notele sale foarte delicate. Pasarile din cer isi canta melodiile.
Admir florile dintr-o gradina, ce incantare!
Apoi ma imbat cu mirosul de caprifoi, de melisa, de rozmarin, de salvie, de menta….
Ce frumos ar fi sa pot simti aceste emotii intr-o zi gri si rece de toamna, sau intr-o zi scurta si intunecata de iarna in orasele din nord. Atunci cand din toti copacii au cazut frunzele iar florile de pe campuri sau din gradini sunt o frumoasa amintire.
Acum este posibil!
Cu ajutorul unor proceduri speciale se pot extrage si culege parfumurile plantelor si ale florilor, acestea se numesc „esente” sau „uleiuri esentiale”. Ceea ce ofera parfum florilor cum ar fi iasomia, gardenia, santalul, sunt niste picaturi foarte mici de substante uleioase. Acestea se gasesc in diverse parti ale plantelor, in frunzele florilor, in scoarta, in radacini sau in fructe.
Chiar daca uleiurile esentiale plutesc pe apa si au o anumita vascozitate, acestea sunt foarte diferite de uleiurile grase de tipul uleiului de masline, susan, floarea–soarelui, etc. Ambele au un comportament asemanator atunci cand o picatura de ulei esential impregneaza o foaie de hartie si intensifica trecerea luminii. Dar acest efect este de scurta durata si, ca prin magie, multe uleiuri esentiale se dizolva, redand foii puritatea initiala.
Pentru botanisti si pentru cei care se ocupa de stiintele naturii, nu inceteaza mirarea datorata unei mari varietati de tipuri de arome sau esente pe care le produc plantele si curiozitatea de a cunoaste motivul existentei acestora.
Am putea sa ne intrebam care este motivul pentru care plantele produc aceste parfumuri? Sunt atatea motive. Esentele parfumate sunt utile plantelor pentru reproducere, atragand insectele. Ajuta la protectia impotriva bolilor, parazitilor si micro-organismelor nocive dat fiind faptul ca sunt antiseptice. Ajuta la comunicare cu mediul inconjurator, pentru metabolismul acestora. Uleiurile esentiale reprezinta esenta, aspectul mai delicat al plantelor, reprezinta energia si inteligenta naturala a acestora. Putem sa ni le imaginam ca sufletul plantelor. Uleiurile esentiale reprezinta energia plantelor, reprezinta inteligenta mamei natura care se exprima in diverse feluri.
Uleiurile esentiale sunt foarte pretioase. Pentru a obtine un litri de esenta din flori de portocal este nevoie de o mie de kg de flori adunate una cate una! Pentru un kg de roinita este nevoie de 10.000kg frunze. Pentru a obtine un litru de ulei de iasomie, peste sase sute kg de flori adunate foarte devreme, dimineata, inainte de rasaritul soarelui, de catre mainile abile ale femeilor din tarile tropicale. Pentru o singura picatura de ulei esential de trandafir este nevoie de mai bine de treizeci de trandafiri. Pentru un litru de ulei esential de trandafir este nevoie intre 2.000 si 4.500 kg de trandafiri. Nu trebuie sa ne miram ca de milenii sunt considerate pretioase ca aurul. Acestea reprezinta un extraordinar cadou al naturii. Atunci cand le utilizam este natural ca in inima noastra sa apara un sentiment de multumire.
Cum actioneaza
Activitatea organismului nostru este controlata de o complexa retea de informatii si stimuli. Multe dintre aceste mesaje sunt raspandite de hormoni (din grecescul ormao= stimul) care induc, modifica, accentueaza, inhiba, moduleaza, accelereaza procesele biochimice si activitatea intregului organism. Orice emotie a noastra, orice gand, sentiment influenteaza activitatea hormonala. Si orice sentiment, gand etc este comunicat intregului corp si mediului extern al activitatii hormonale. Bolile psihosomatice, de exemlu, sunt o consecinta a unui anumit tip de activitate mentala, de neliniste, tensiune, stress, nefericire.
O descoperire foarte recenta a demonstrat faptul ca hormonii nu sunt secretati doar de glandele endocrine ci de intregul corp. Putem, astfel, sa deducem ca orice celula a corpului nostru gandeste, simte, traieste emotii etc., influenteaza si este influentata de orice alta celula a corpului nostru, dat fiind faptul ca poate produce hormoni.
Mirosurile corporale, de rusine sau ca urmare a unei convingeri sociale din secolul nostru sunt ascunde sau suprimate cu parfumuri, deodorante, etc. In mod evident, este imposibila suprimarea completa, se pot indeparta mirosurile din orele precedente, dar in fiecare clipa sunt emise mii si milioane de ferohormoni. Ferohormonii emisi de pielea noastra, in realitate, sunt mesaje pe care le emitem in mediul inconjurator. Nu se utilizeaza in van expresii cum ar fi „aroma amagirii”, „adulmecarea pericolului”, „a se baza pe intuitie” ect. Noi emitem in mediul inconjurator ferohormoni care comunica frica, fericirea, agresivitatea, ura, bucuria. Iar la nivelul inconstientului, ceilalti percept mesajele noastre si chiar intr-un mod foarte clar!
In informatica, se evolueaza in fiecare zi, de la gigant la miniatura. Cipuri tot mai mici contin cantitati de informatii din ce in ce mai mari.
Putem transporta de la computerul nostru la altul carti intregi si enciclopedii, prin intermediul unei mici dischete. In acelasi fel, micii ferohormoni emisi de celulele noastre contin cantitati enorme de informatii in ceea ce ne priveste, in ceea ce priveste starea noastra de sanatate. Ferohormonii nostri sunt transpusi in mediul inconjurator care devine influentat. Noi cream „atmosfera noastra”atat acasa cat si in jurul nostru. In practica, ne impregnam informatiile in mediul inconjurator. Plantele, animalele, persoanele primesc informatii complete si detaliate in ceea ce ne priveste, datorita ferohormonilor nostri. Ati observat ca intrand in anumite case, aveti senzatii diferite si chiar le simtiti vazand o casa din afara acesteia.
Fiecare dintre noi avem un miros personal. Mirosul nostru este alcatuit din ferohormoni foarte mici care se raspandesc in aer si, din acest motiv, cainele nostru, care are o capacitate olfactiva superioara celei pe care o avem noi, ne recunoaste la mare distanta, datorita mirosului. Bolile au un miros, anumiti medici stiu sa distinga daca o persoana are boala renala, daca are diabet sau altceva, ca urmare a mirosului. Suferinta are un miros, fericirea are un miros. Noi comunicam cu toate cele cinci simturi. Simtul mirosului este unul dintre cele mai sincere si mai precise canale ale comunicarii noastre.
*******
Iubirea si mirosul
Cand ne indragostim de femeia (sau de barbatul) din viata noastra, ferohormonii nostri, precum sagetile lui Cupidon, ajung la nasul si la pielea persoanei de care suntem indragostiti care, imediat, simte sentimentele din inima noastra.
Exista, astfel, un miros al dragostei, un miros al bucuriei, al nelinistii, al sigurantei, etc.
Uleiurile esentiale ale plantelor si ale florilor sunt in acelasi mod mirosuri, mesaje care ne aduc (precum micile dischete ale computerului) anumite calitati ale inteligentei naturii. Acestea ajung in pielea noastra, sau in hipotalamus iar mesajul acestora este transmis instantaneu catre intregul corp al nostru si catre mintea noastra. Si fiecare celula a corpului nostru activeaza acel tip de informatie, de comportament, de emotie.
Deoarece, cum am mentionat inainte, stimulul olfactiv trece dincolo de nivelul constiintei noastre, uleiurile esentiale induc anumite modificari constructive comportamentului nostru si functionarii organismului nostru, in mod automat.
Daca suntem tristi sau deprimati, un anumit ulei esential ne va aduce un mesaj de bucurie, de fericire, ca si cand un prieten care vine in vizita canta, dupa ce i-a iesit un plan. Daca suntem bolnavi, daca avem bronsita sau dezechilibre ale tensiunii (tensiunea ridicata a sangelui, sau tensiune scazuta), suferim de dureri reumatice, sau de insomnie, daca dorim sa ne inveselim erosul, daca suntem prea stresati, ne putem adresa mamei natura. Exista, cu siguranta, plante in care inteligenta creativa a naturii a insuflat, in mod concentrat, fragmente pretioase ale acesteia, foarte utile pentru a reda armonia fiziologiei noastre, care se afla in dificultate sau este bolnava. Daca la noi acasa nu functioneaza instalatia electrica, chemam electricianul care, cu ajutorul cunostintelor specifice rezolva problema, sau daca video-recorderul nu functioneaza bine, chemam tehnicianul care va rezolva problema, rapid.
Uleiurile esentiale sunt calitati specifice ale inteligentei naturii, capabile sa ne ajute in orice moment. „